Huippukokki Hans Välimäki päivitti joulun klassikkoleivoksen

Suomalaisen joulun klassikko, joulutorttu, löysi uuden muodon Hansin keittiössä. Joulutorttujen tuunaaminen esimerkiksi erilaisilla hilloilla on ollut viime vuosien trendi, ja Hanskin on löytänyt uuden suosikkinsa omenahilloisesta versiosta. Hans rohkaisee tuunaamaan klassikkoruokia oman maun mukaisiksi.

Joulutorttu sai uuden muodon

“Ikiklassikoita on kiva tehdä uuteen uskoon, varsinkin jos joku löytää tästä reseptistä itselleen sopivan version”, Hans sanoo.

Uuden ajan joulutorttuihin Hans nosti inspiraatiota perinteisistä jouluherkuista ja trendikkäistä mantelicroissanteista. Lopputulos on tavallista joulutorttua mehevämpi, croissantin muotoinen leivos. Sunnuntain valmis torttutaikina sai Hansilta kehuja.

“Valmistaikinoissa on välillä isojakin eroja, erityisesti lehtevyydessä. Sen suutuntuman lisäksi lehtevyys vaikuttaa siihen miten leivos paistuu, eli paistuuko se tasaisesti ja tuleeko siitä rapea. Sunnuntain taikinan lehtevyys oli erityisen hyvä”, Hans kuvailee.

Sunnuntai uuden ajan joulutortut

400 g Sunnuntai torttutaikinaa
1 prk luumuhilloa (tai muuta hilloa)

Jauhota taikina kevyesti ja kaulitse ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä taikinalle ohuelti hilloa ja sen päälle mantelitäytettä. Leikkaa taikinasta terävähuippuisia kolmioita ja kääri rullalle leveästä päästä aloittaen. Asettele rullat pellille, voitele munalla ja ripottele voideltujen rullienpäälle raesokeria ja/tai mantelilastuja. Paista uunissa keskitasolla +175C asteessa noin 15-20 min, kunnes leivonnaiset ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoile vaniljakreemi-dipin tai hillon kanssa.

Mantelitäyte

5-6 rkl sokeria
80 g Sunnuntai laktoositon leivontamargariinia
1 kananmuna
1,5 dl mantelijauhetta
hyppysellinen suolaa
Sekoita pehmennyt leivontamargariini ja muut ainekset kulhossa sekaisin ja levitä taikinalle.

Vaniljakreemi

3 dl maitoa
0,5 dl sokeria
1 vaniljatanko pituussuunnassa halkaistuna
2-3 keltuaista
2-3 tl maissitärkkelystä
2 dl kermaa

Kiehauta maito ja vanilja kattilassa. Yhdistä keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Sekoita hyvin. Lisää kuuma maito-vaniljaseosjoukkoon, sekoita ja kuumenna uudelleen, kunnes seos saostuu. Jäähdytä. Vispaa kerma vaahdoksi ja yhdistä jäähtyneeseen vaniljakreemiin. Tarjoile Sunnuntai uuden ajan joulutorttujen kera.

Katso muita Sunnuntain joulureseptejä täältä.